Derfor fejrer vi valentinsdag

Landets blomsterbutikker og specialforretninger har ekstra travlt på valentinsdag.
Profilbillede
dato

Den 14. februar står i kærlighedens tegn. Men hvad er det egentligt, vi fejrer på valentinsdag? Og hvem var Valentin?

Valentinsdag er kendt som dagen, hvor vi fejrer kærligheden. På denne dag er verden farvet rød af roser og hjerteformede chokoladeæsker, mens travlheden melder sig hos blomsterbutikkerne og -buddene.

Dagen er et relativt nyt fænomen i Danmark, men har længe været en fasttømret tradition i USA. 

Siden 1990’erne har valentinsdag vokset sig større blandt danskerne, og efterhånden markeres dagen blandt de fleste aldersgrupper.

Hvem var den historiske Valentin?
Det vides ikke med sikkerhed, hvem den historiske person, Valentin, som har lagt navn til dagen, var. Det mest populære bud falder dog på den kristne præst fra det antikke Rom, Valentin, som var kendt for sin godhed mod unge elskende. 

Den romerske præst viede unge elskende i en tid, hvor kristendommen endnu ikke var anerkendt som statsreligion i Romerriget. På daværende tidspunkt var ægteskab forbudt af den romerske kejser, Claudius den 2., der ønskede at hyre alle unge mænd til sin hær.  

Kejseren havde hårdt brug for unge soldater, og en god soldat var ikke en familiefar med kone og børn. 

Men som vi kender det i dag med blomstertraditionen, opstod der en naturlig fødekæde, som startede med, at unge piger plukkede blomster, som de gav til de unge mænd, der drog i krig.  

Mange af de unge mænd måtte lade livet i krig og vendte hjem i kister, hvor de blev begravet i den jord, hvorpå nye blomster atter blomstrede op.

Denne kæde ville Valentin gerne bryde, og han sørgede derfor for, at de unge elskende kunne gifte sig. Men præsten blev opdaget og blev sat i fængsel. 

I fængslet fik Valentin mulighed for at redde sit liv, såfremt han accepterede at afsværge sin kristne tro og stoppe sin anden statsfjendtlige aktivitet, hvor han hjalp kristne gennem Romerrigets forfølgelser.  

Valentin nægtede dog at give afkald på kristendommen og blev derfor dømt til døden. 

Kærlighedens helgen
Legenden siger, at mens Valentin ventede på sin henrettelse, helbredte han fangevogterens blinde datter, så hun fik synet tilbage. 

Talemåden ”kærlighed gør blind” var altså ikke tilfældet for Valentin – han gjorde den seende. I hvert fald for den romerske præst og fangevogterens datter.

Man siger, at Valentin inden sin henrettelse, der angiveligt fandt sted den 14. februar 269 e.Kr., skrev en hilsen til pigen underskrevet ”Din Valentin”.

Måske er det derfor, mange traditionelt har skrevet ”din Valentin” på valentinskortet. Det vides ikke med sikkerhed, men netop kærligheden og romantikken fejres i stor stil på valentinsdag den. 14. februar.

Valentin blev helgenkåret som Sankt Valentin, og uanset om det er netop ham, som lægger navn til valentinsdag, er han de unge elskendes helgen og et symbol på den romantiske kærlighed. 

Kilde: Kristendom.dk

Seneste på facebook