Hjerl Hede markerer påsken på en helt ny måde med et særligt fokus på tro og traditioner. Gennem debatter og oplæg dykker frilandsmuseet ned i, hvordan troen har formet både fortidens og nutidens Danmark. Museumsgæster kan opleve påskens betydning i et historisk perspektiv, hvor især Hjerl Hedes kirke og præstegården anno 1890 spiller særlige roller.
I Hjerl Hedes historiske rammer, hvor den gamle kirke og præstegården står som vidnesbyrd om tidligere tiders tro, er der i påsken 2025 mulighed for at dykke ned i, hvordan troen har været med til at forme både fællesskaber og individer.
Debatter og samtaler om troens rolle
I år vil frilandsmuseet i samarbejde med forskellige aktører undersøge, hvordan troen har været indlejret i hverdagens liv og samfundet som helhed. Programmet rummer debatter og oplæg, hvor gæster får mulighed for at høre fra blandt andre teologer, ateister og historikere, som sætter ord på, hvordan troen har udviklet sig i Danmark gennem tiden, og hvad den betyder i dag.
- Påsken var – og er stadig – en af de vigtigste højtideligheder i vores historie, og på Hjerl Hede ønsker vi at dykke ned i, hvordan troen ikke kun har formet kirkelige ritualer, men også det danske samfunds identitet. Vi ser, at troen i Danmark i dag er blevet mere pluralistisk, og derfor er det spændende at se, hvordan det påvirker både individet og fællesskabet, konstaterer udviklingschef Kasper Rathjen.
En historisk rejse gennem troens betydning
Påsken på Hjerl Hede byder på en unik mulighed for at få indsigt i, hvordan vores forfædre levede med troen som en central del af livet – fra vugge til grav. I de gamle bygninger på museet findes bibelcitater på væggene og religiøse symboler, som vidner om en tid, hvor troen var fundamentet i det daglige liv.
- Vi ønsker at skabe en platform, hvor vi sammen med vores gæster kan reflektere over, hvordan troen har formet vores kultur og fortsat påvirker vores fællesskaber i dag, udtaler Kasper Rathjen.
Der vil være levendegørelse i præstegården, som sender gæsterne tilbage til livet i 1890, hvor også nutidens biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, kigger forbi for at kigge datidens præst over skulderen. Derudover vil der være bibelhistorier, sang i kirken og en selfie-station med et flot opdækket bord, hvor gæster kan prøve at genskabe det berømte maleri, Den Sidste Nadver.
Sammen med debatterne håber Hjerl Hede på at åbne op for en samtale om, hvordan troen i dag bliver forstået, og hvordan forskellige religiøse opfattelser udfordrer den traditionelle kirkelige tro.
- Mange danskere i dag betegner sig som kulturkristne, men hvad betyder det egentlig? Og hvad kan vi lære af vores forfædres tro i et moderne, sekulært samfund? Vi håber, at vores påskeprogram kan hjælpe med at åbne op for en diskussion om, hvordan tro og traditioner hænger sammen, og hvordan de fortsat spiller en rolle i vores liv, siger Kasper Rathjen.
Debatter og talks: Troens relevans i dag
I løbet af påskedagene afholdes en række debatter og talks i Besøgscenteret, hvor troens rolle i både fortid og nutid diskuteres. Emnerne spænder fra grundtvigianisme og Indre Mission til ateisme og moderne opfattelser af tro. Det er gratis at deltage i debatter og talks, når man har indløst entrébillet.

Arrangementerne finder sted inden for museets åbningstid 14.-16. april 2025 fra kl. 10:00 til 16:00. Der tages forbehold for ændringer og aflysninger. Find flere detaljer her: Påske på Hjerl Hede
Mandag den 14. april
- Biskoppens visitation
Formiddag: Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, besøger præstegården og præstefamilien og deltager i dagens aktiviteter. - Debat kl. 14:00 – 15:00: "Er vi stadig en kristen nation?"
Debattører: Henrik Stubkjær (Biskop, Viborg Stift), Kristian Ditlev Jensen (Forfatter og præst), Simon Nielsen Ørregaard (Debattør og tidl. formand for Ateistisk Selskab)
Moderator: Anders Ellebæk Madsen (Redaktør, Kristeligt Dagblad)
Tirsdag den 15. april
- Musikalsk indslag kl. 11:00 – 12:00
Elever fra Vestervig Kirkemusikskole optræder i kirken - Debat kl. 13:00 – 14:00: "Grundtvigianere og missionsfolk"
Debattører: Hans-Ole Bækgaard (Præst og formand for Indre Mission), Kristoffer Garne (Forfatter, valgmenighedspræst Holstebro Valgmenighed) Moderator: Kasper Rathjen (Historiker og udviklingschef, Frilandsmuseet Hjerl Hede) - Talk kl. 15:00 – 16:00: "Hvad er tro?"
Oplægsholder: Hans-Ole Bækgaard
Interviewer: Kasper Rathjen (Historiker og udviklingschef, Frilandsmuseet Hjerl Hede)
- Bibelhistorier i Præstegården kl. 11:00, 13:00 og 15:00
Oplæsninger, hvor præsten deler fortællinger fra Bibelen og deres relevans for vores liv.