Historisk smykke fundet på mark ved Bøvling: En fortælling om middelalderens magtcentrum

dato

SMYKKET: BØVLING I MIDDELALDEREN

Hvordan kan et så værdifuldt smykke ende på en simpel pløjemark ved Bøvling?

Det er kun ved første øjekast, at området synes lidt ydmygt. Står du på fundstedet og løfter blikket fra plovfurer og marksten, får du øje på både Rysensteen Herregård og Bøvling Kirke. Bygninger, der vidner om, at området omkring Bøvling har været et magtcentrum gennem århundreder.

Bøvling kirke er opført omkring år 1100. Dens granitkvadre fortæller historien om en tid, hvor kirken var mere end blot et åndeligt tilflugtssted - den var et symbol på styrke og autoritet.

I den sene vikingetid og tidlige middelalder opføres de mægtige stenkirker ikke tilfældige steder. De ligger højt i landskabet, og ofte placeres de ovenpå en anden kultbygning, fx en ældre trækirke.

I middelalderen opføres forgængeren til den bygning, der i dag er Rysensteen Herregård. Det vidner om, at vigtige personer er knyttet til området. I år 1402 omtales bygningen ”Castrum Bøfflingae”, Bøvlingborg, og er dermed vokset i størrelse og betydning.

Det er altså næppe tilfældigt, at det værdifulde smykke har fundet vej netop hertil. Men den lille, mægtige guldgenstand bevarer sine hemmeligheder godt.

Du kan opleve smykket i vores udstilling ”Smykket vender hjem”
Holstebro Museum har altid gratis entré for alle under 26 år

Støt lokalt og giv Holstebro Museums Facebookside et like og følg med i, hvad der ellers sker.

Du kan også se mere om Holstebro Museum på deres hjemmeside.

Kilde: https://www.facebook.com/468013678661924/posts/1007204994742787