Et 1000 år gammelt detektorfund vender hjem til Vestjylland i anledningen af Holstebros 750 års byjubilæum. Det unikke guldsmykke er udlånt af Nationalmuseet og kan opleves fra 2. februar 2024.
Et helt særligt guldsmykke fundet på en mark i Vestjylland vender hjem i anledningen af Holstebros 750 års byjubilæum.
Aldrig før er sådan et smykke fundet i Skandinavien, og på verdensplan findes der kun cirka 10 eksemplarer. Nationalmuseet har beskrevet smykket som et arkæologisk fund i verdensklasse.
Danefæ udlånt af Nationalmuseet
Hængesmykket er mere end 1000 år gammelt og er muligvis doneret personligt af kejseren i Byzans til en viking i sin livgarde.
Hvordan det kom fra Det Byzantinske Rige til Vestjylland, kan man kun gætte sig til. Det var en detektorfører, som for snart tre år siden fandt genstanden ved Bøvlingbjerg i Lemvig Kommune.
Museumsinspektør Sara Hai Abildtrup fra Holstebro Museum glæder sig over, at smykket er vendt hjem til Vestjylland, så borgere i Holstebro og omegn kan opleve smykket. (Foto: Holstebro Museum)
Smykket åbner 02.02.2024
Hængesmykket er danefæ og bliver helt ekstraordinært udlånt af Nationalmuseet til Holstebro Museum i forbindelse med byjubilæet.
Genstanden får sit helt eget udstillingsrum, bliver placeret i en speciallavet holder og i en montre godkendt af Nationalmuseet, fordi danefæ skal opbevares både sikkert og korrekt.
- Det er en helt fantastisk for Holstebro Museum at få muligheden for at udstille det unikke smykke, som blev fundet tilbage i 2021, og vi har glædet os utrolig meget til at vise det frem for alle borgere i Holstebro og omegn. Det er faktisk imponerende, at så fysisk lille et smykke kan betyde så meget, siger museumsinspektør og historiker Sara Hai Abildtrup.
Udstillingen kan opleves fra 2. februar 2024 kl. 12.00 og er den første af to nye særudstillinger på Holstebro Museum i anledning af Holstebros 750 års byjubilæum.