I 25 år har Café Utopia i Holstebro med succes kombineret cafédrift og job med mening for psykisk sårbare. Flere af caféens medarbejdere er kommet videre på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.
Byens måske bedste café, social investering, træningsarena for sårbare borgere og brobygger mellem psykiatrien og arbejdsmarkedet. Den kendte café i Holstebro har gennem tiden haft mange formål på menuen og fejrede for nylig 25-års jubilæum.
I Holstebro er tilknytning til arbejdsmarkedet ikke en utopi, hvis du er psykisk sårbar, forklarer Dorthe Pia Hansen, formand for Arbejdsmarkedsudvalget:
"Café Utopia er et unikt eksempel på brobygning mellem psykiatrien og arbejdsmarkedet. Den er i dag ikke en endestation eller et beskyttet værksted, men en mellemstation og et springbræt for borgere med forskellige vanskeligheder, som typisk har eller har haft kontakt til psykiatrien."
Udvalgsformanden deltog i sidste uges jubilæumsfest, hvor hun i sin tale kaldte caféen "stedet hvor hjertet i beskæftigelsesindsatsen træder bedst frem". Mange af de fremmødte var tidligere medarbejdere, som er kommet videre på arbejdsmarkedet eller i uddannelse.
Vil udbygge indsatsen
Bag caféens kulinariske oplevelser og kunstneriske stemning ligger en mangfoldighed og rummelighed, der har 'overlevet' 25 års reforminitiativer og strukturforandringer. Og samtidig leveret en rentabel drift. Det er i sig selv en bedrift, mener Dorthe Pia Hansen:
"Den form for indsats vil vi rigtig gerne udbygge, for vi tror på, at der i et arbejdsfællesskab ligger en nøgle til større selvværd og øget livskvalitet. Utopias tilgang til medarbejderne afspejler en tro på, at den enkelte både kan og vil bringe sine potentialer i spil og igen komme til at mestre hverdagen og arbejdslivet."
Café Utopia har både en vision om at være byens bedste café og samtidig være byens bedste arbejdsplads. Leder af caféen, Kaj Christensen, beskriver bl.a. udviklingen gennem 25 år fra et fokus på diagnoser og psykiatri til et fokus på arbejdsmæssige ressourcer.
"For 25 år siden var målet at fastholde de ansatte i et arbejdsforhold på Café Utopia. Sådan er det også for mange i dag, men der er kommet mere fokus på at få de borgere, der har forskellige psykiske udfordringer ud på det almindelige arbejdsmarked. Det er en tilgang jeg bakker op om," lyder det fra Kaj Christensen.
Job in mind
Café Utopia er knudepunktet i projektet "Job in mind", som har et år på bagen. Her skal en håndholdt indsats sikre den gode overgang fra indlæggelse eller ambulant behandling i psykiatrien til kommunens beskæftigelsesområde.
Målgruppen er psykisk sårbare borgere, der med rette støtte vurderes at kunne udvikle sig henimod job eller uddannelse. Gennem "Job in mind" bliver borgerne en del af et arbejdsfællesskab og får en arbejdsidentitet. På den måde er projektet med til at sætte endnu mere fokus på at bygge bro mellem psykiatri og beskæftigelse.
Oprindelig hørte Café Utopia administrativt til Ringkøbing Amt, men er i dag forankret som en del af den kommunale beskæftigelsesindsats, som er forankret i jobcentret i Holstebro.