Elever står sammen mod mobning og sætter fokus på at tale pænt

Foto: Holstebro kommune. Skoleleder Helle Brink glæder sig sammen med Ebbe og Sofia fra 6. klasse over, at det i høj grad er lykkedes at få alle elever til at engagere sig i trivselsarbejdet på Skave Skole.
dato

Skave Skoles arbejde med skoletrivsel bliver bemærket af Skolestyrken og Alliancen mod mobning, som Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet står bag. Eleverne tager selv ansvar, og det gør en stor forskel, siger skolelederen.

Hvad er det vigtigste at tage fat på, når det handler om at styrke trivslen og forebygge mobning på skolen?

Det spørgsmål skulle eleverne på Skave Skole forholde sig til, da de samarbejdede med skoletrivselsprogrammet Skolestyrken - en alliance af børneorganisationerne Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet - om undervisningsmateriale til elevråd. Og eleverne var ikke i tvivl. Der skulle fokus på sproget og på at tale pænt til hinanden. Altså slut med at kalde hinanden nedladende ting.

For eleverne var der ikke langt fra tanke til handling. De gik til skoleleder Helle Brink for at få grønt lys til at arrangere en "tal-pænt-dag" for alle elever fra 0.-7. klasse. Det fik de selvfølgelig lov til, og dagen blev en stor succes. Der blev stillet skarpt på godt og dårligt sprogbrug, og dagen sluttede af med filmproduktion om at tale pænere til hinanden. Filmene vises i øjeblikket på skolens ugentlige fællessamlinger.

- På Skave Skole har vi et stort fokus på barnets stemme og demokratiske dannelse. Elevrådet beskæftiger sig med autentiske problemstillinger og opgaver som for eksempel elevernes undervisningsmiljø og trivsel og gør dermed en kæmpe positiv forskel for samtlige børn på skolen, siger skoleleder Helle Brink.

For at fremme fællesskabet på skolen har elevrådet også organiseret eleverne i 14 skolefamilier, som er sammensat af en elev fra hver årgang. Skolefamilierne fungerer som en tryg base i forskellige sammenhænge, hvor store hjælper små, og små spejler sig i store.

Eleverne tager medindflydelse til nye højder
Elevernes engagement og store indsats for at styrke trivslen og forebygge mobning er også blevet bemærket af Skolestyrken, som lægger stor vægt på, at eleverne har medindflydelse og indgår som aktive aktører i trivselsarbejdet på skolerne.

Skolestyrken skriver i en pressemeddelelse om elevrådets indsats, at "elever på Skolestyrken-skole tager medindflydelse til nye højder." Og i en videohilsen til skolens elever er der også masser af ros: "Hvis alle elevråd på alle skoler i Danmark arbejdede lige så godt, som I har gjort, så tror jeg bare, at det ville være en helt anden folkeskole."

Men hvordan har eleverne selv oplevet at gå forrest for at styrke trivslen på skolen?

- Det er dejligt at vide, at vi på skolen kan samarbejde om at få gjort noget for eleverne. Det viser for mig, at vi altid kan og vil blive bedre, og at vi bliver ved med at arbejde for det. Det er flot at kunne det som en lille skole i kommunen, siger elevrådsrepræsentant Ebbe Bech Pedersen fra 6. klasse.

Elevrådet har planer om en opfølgende anonym undersøgelse af, om det er blevet bedre med sproget på skolen. Desuden belønner elevrådet alle elever med is til den bordfodboldturnering, som de har arrangeret i slutningen af marts.

Fakta om Skolestyrken og Alliancen mod mobning

  • Skolestyrken er et nyt skoletrivselsprogram, der tilbyder skoler én samlet indsats for hele skolen til arbejdet med at fremme skoletrivsel og bremse mobning.
  • Bag Skolestyrken står Alliancen mod mobning, der består af Mary Fonden, Børns Vilkår og Red Barnet.
  • Alliancen mod mobnings vision er at gøre det let for skolerne at sætte målrettet ind over for mobning og at fremme mobbefri skolemiljøer i Danmark.
  • Skolestyrken er Alliancen mod mobnings første fælles initiativ.
  • Se Skolestyrkens pressemeddelelse om elevrådet på Skave Skole her

Tilbage


https://www.holstebro.dk/nyheder/nyhed/elever-staar-sammen-mod-mobning-og-saetter-fokus-paa-at-tale-paent?PID=18398&M=NewsV2&Action=1&NId=74943&NewsCategory=Nyheder&newscategorys=Nyheder,B%C3%B8rn,Unge
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.