Er Holstebro landets vildeste kommune?

Skøn dansk natur
Profilbillede
dato

Konkurrencen er skærpet om titlen som ”Danmarks vildeste kommune”. 92 dystende kommuner er netop blevet til 98, og alle Danmarks kommuner dyster nu om at få den vildeste natur. Skal Holstebro vinde?

Dansk natur har brug for mere plads, og 92 kommuner har i et år forvandlet golde græsørkener og grusgrave til vilde bede og naturreservater til fordel for den vilde natur - i håbet om at vinde titlen som Danmarks vildeste kommune. 

Nu har de 92 kommuner fået flere konkurrenter, efter at også Ærø, Læsø, Samsø, Vallensbæk, Frederiksberg og Gladsaxe har meldt sig ind i kampen om at gøre noget godt for biodiversiteten, efter miljøminister Lea Wermelin har givet en ny chance for at tilmelde sig den vilde klub ovenpå kommunalvalget.

”En ny bevægelse bevæger sig ind over Danmark – og med den følger vild natur! Naturen er i krise, og vi skal sætte ind, hvor vi kan. Derfor er det fantastisk, at alle landets kommuner nu er med. Det viser, at den lokale opbakning til en vildere natur er stor i hele landet.Vi kan alle gøre noget, og tilsammen kan vi gøre en hel masse. Mit ønske med konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune har været at få den vilde natur på dagsordenen alle steder. Og det må siges at være lykkedes nu, hvor samtlige danske kommuner har kastet sig ind i dysten om at blive den vildeste,” siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Alle vil være med
I løbet af konkurrencens første år er det på sociale medier spiret frem med borgergrupper, der deler tips og tricks om biodiversitet og orienterer hinanden om, hvordan deres kommuner klarer sig i dysten om at blive Danmarks vildeste kommune. Græsset er groet, og flere er blevet bevidste om vores fælles ansvar for at gøre noget for den danske biodiversitet. Også i de seks kommuner, der i første omgang stod over, har der været pres fra naturglade borgere om at komme med. 

”Naturen har stor betydning for både turisme, landbrug og det daglige ø-liv på Samsø. I 2020 skabte vi en biodiversitetspulje, som vakte stor interesse ved borgerforeninger og landbruget. Så vi står allerede klar i starthullerne til konkurrencen om at blive Danmarks vildeste kommune. Frem for alt er Samsø omringet af et hav, som rummer et kæmpepotentiale for fornyet dyr- og planteliv,” siger borgmester fra Samsø Kommune Marcel Meijer.

Fra køer og lossepladser til lokale ildsjæle
Kommunernes vilde projekter spænder vidt. Fra forvandlede lossepladser og grusgrave til kogræsserlaug, virksomhedssamarbejder og naturundervisning i børnehaver. Alle de vilde projekter er med til at skabe bedre vilkår for biodiversiteten og mere plads til dyrelivet.

Som en del af konkurrencen har alle kommunerne oprettet en hjemmeside, hvor man kan læse mere om de mange projekter, der er sat i søen, og blive inspireret til at skabe mere vild natur.

Danmarks vildeste kommune kåres i slutningen af 2022 af dommerpanelet samt en ekstern jury.

Læs mere om konkurrencen på www.dkvild.dk

FAKTA: Om konkurrencen
Biodiversiteten er i tilbagegang i hele verden. Arter uddør hurtigere end nogensinde før: 1 mio. dyre- og plantearter er i fare for at uddø. På den baggrund har miljøminister Lea Wermelin kickstartet en konkurrence om at blive ’Danmarks VILDESTE kommune’.

Miljøminister Lea Wermelin kickstartede konkurrencen i februar 2021. Dengang meldte 92 kommuner sig ind i dysten, der handler om at give naturen bedre vilkår i kommunerne. Ude hos danskerne er det siden kampagnens start spiret frem med vilde borgergrupper på de sociale medier, hvor der bliver delt tips og tricks til mere vild natur, der hvor borgerne bor. Også uden for Danmarks grænser har kampagnen sat aftryk, da WHO spottede konkurrencen og inviterede miljøminister Lea Wermelin til at fortælle om det unikke naturprojekt på et højniveaumøde for organisationens 56 lande. Nu er alle 98 kommuner med. 

Konkurrencen løber frem til udgangen af 2022.

Dommerpanelet består af Miljøminister Lea Wermelin og biolog Morten DD Hansen, der skal kåre vinderkommunen med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt. 

Et filmhold følger konkurrencen, og optagelserne vil blive sendt i 2023 som anden sæson af ”Gi’ os naturen tilbage” på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020.

Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne ”Sammen om et VILDERE Danmark”, hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.

Kilde: Miljøministeriet

Seneste på facebook