Holstebro Kommune gør klar til at hjælpe ukrainere

Foto: Holstebro Kommune. Det ukrainske flag er kommet op ved Holstebro Rådhus, og tanker går til det ukrainske folk.
Profilbillede
dato

I Holstebro Kommune er fokus i denne tid rettet mod krigen i Ukraine, som har store konsekvenser for borgere både her i kommunen og i Ukraine. Situationen bliver derfor fulgt tæt, så kommunen er klar til at tilbyde hjælp og bidrage til den humanitære opgave, som Danmark og verden står over.

"I Holstebro Kommune har vi 343 borgere (273 voksne og 70 børn), som er fra Ukraine, og vi ved, at det er en svær tid for dem og deres landsmænd. Vi har naturligvis en interesse i at hjælpe dem, så godt vi kan," siger borgmester H.C. Østerby.

Ukrainere kan opholde sig visumfrit i Danmark i 90 dage, herunder bo hos familie og bekendte. Kommunerne har ikke hjemmel til at kompensere private for udgifterne. Ukrainere kan ifølge udlændingeloven kun få akut indkvartering, kost og logi, og forsørgelse i kommunerne, hvis ukrainerne søger asyl.

I øjeblikket arbejder KL, Kommunernes Landsforening, for, at der kommer hjemmel til, at kommunerne kan hjælpe alle ukrainere med helt akut logi og kost, og for at få afklaret de økonomiske og lovgivningsmæssige rammer for ukrainernes ophold i Danmark.

Møde for lokale nødhjælpsorganisationer
Indtil det er afklaret, vil borgmesteren indkalde de lokale nødhjælpsorganisationer, som har interesse i at stå til rådighed og hjælpe, så vi sammen kan koordinere civilsamfundets indsats. Det drejer sig fx om Madkassen Vestjylland, som har meldt sig klar på opgaven. I et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv kan de tilbyde mad til ukrainere, der kommer uden tilknytning til lokale familiemedlemmer. Holstebro Krisecenter samt Røde Kors har også meldt sig klar til at hjælpe med opgaven.

Mødet for de lokale nødhjælpsorganisationer finder sted tirsdag den 8. marts på Rådhuset.

"Det er naturligvis en kompleks opgave, der venter os, og som vi på nuværende tidspunkt ikke kender det fulde omfang af. Med hjertet på rette sted og så mange interesserede frivillige partnere, der rækker ud til os og viser, at de gerne vil hjælpe, så er jeg meget tryg ved, at vi sammen kan løse den opgave, der venter os. I fællesskab skal vi nok få løftet udfordringen," fortæller H.C. Østerby.

Hvad kan borgere gøre?
Borgere, der ønsker at bidrage, opfordres til at tage kontakt til de etablerede frivillige og humanitære organisationer. Borgere, der fx ønsker at organisere transport, åbne deres hjem, skabe aktiviteter, samle tøj, tæpper, legetøj m.v. opfordres derfor til at kontakte de frivillige organisationer.

Borgere og virksomheder, som ønsker at tilbyde husly til de ukrainske flygtninge, er velkommen til at skrive til Holstebro Kommune på e-mail kultur.erhverv.arbejdsmarked@holstebro.dk eller ringe på tlf. 96 11 75 00.

Hvor skal tilkomne ukrainere henvende sig for at få hjælp?
Er der brug for akut lægehjælp, skal man ringe til lægevagten. Spørgsmål til kommunen kan rettes til tlf. 96 11 75 00.

Ukrainske statsborgere - Virksomheder
Hvis virksomheder kommer til at mangle arbejdskraft, fordi der er ukrainske ansatte, som vælger at rejse hjem, kan virksomhederne henvende sig til Jobcenter Holstebro, som vil vejlede og hjælpe virksomhederne.

Ukrainske statsborgere - Ansatte i Holstebro Kommune
Holstebro Kommune har medarbejdere ansat med ukrainsk nationalitet. Det er en meget usikker tid for medarbejderne, og kommunens ledere vil tage godt hånd om medarbejderne på arbejdspladsen, hvis de er usikre og bange for, hvad der sker med deres pårørende og i deres hjemland.

Kilde: Holstebro Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook