Jobpatruljen: Unge arbejder uden pauser

Mia Kempf, ungdomskonsulent i HK Midtvest
Profilbillede
dato

De unge og deres arbejdsgivere i Holstebro, Struer og Lemvig fik onsdag 10. juli 2024 besøg af Jobpatruljen, og patruljen mødte blandt andet flere ungarbejdere, der løfter for meget og mangler pauser.

Mia Kempf, der er ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske, fortæller, at patruljen i flere tilfælde mødte unge, der ikke har faste pauser, men kun lige får en kort pause, når der ikke er travlt.

Reglerne siger, at du har ret til minimum 30 minutters pause uden løn, hvis arbejdstiden er over 4,5 timer.

Det er vigtigt med pauser, når du arbejder, for ikke er bliver overbelastet både fysisk og mentalt. Hvis du arbejder uden pauser, kan det føre til fejl og øget risiko for skader, siger Mia Kempf.

Det er HK og 3F, der med opbakning fra de lokale sektioner af FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation, og dermed en række andre fagforeninger, står bag Jobpatruljen, der ser de unges arbejdsvilkår efter i sømmene.

I alt blev det til hele 279 virksomhedsbesøg og 68 interviews med ungarbejdere under rundturen i Holstebro, Struer og Lemvig.

Jobpatruljen stødte også på mange unge, der ikke vidste, at de har ret til løn under sygdom.

Rigtig mange unge ved ikke, at de er omfattet af funktionærloven, hvis de arbejder mere end otte timer om ugen i gennemsnit i for eksempel butik, på lager med kundekontakt eller kontor. Med loven følger en lang række rettigheder som blandt andet fuld løn under sygdom, fortæller Mia Kempf og fortsætter:

Og hvis en fritidsjobber ikke er omfattet af funktionærloven, kan han/hun stadig have ret til løn under sygdom, hvis fritidsjobberen har været ansat uafbrudt i mindst otte uger og har arbejdet mindst 74 timer i alt de seneste otte uger.

Tunge løft

Jobpatruljen stødte på rundturen også på flere unge, der løftede for meget.

Unge under 18 år må kun løfte op til 12 kilo og trække eller skubbe op til 250 kg. Det svarer til, at de må løfte en ølkasse med tomme flasker.

Som ung skal du være mange år på arbejdsmarkedet, så det gælder om at passe på kroppen fra start. Tænk over, hvor meget du løfter - og løft tæt på kroppen, så du skåner din ryg bedst muligt, lyder det fra Mia Kempf.

I et enkelt tilfælde på dagens rundtur mødte Jobpatruljen en ungarbejder, der udover at løfte for tungt, også tømte en pappresser.

Ifølge reglerne må 13-15-årige, som ikke har afsluttet 9. klasse, slet ikke arbejde med maskiner. Og 15-17-årige, der har afsluttet 9. klasse, må kun arbejde med maskiner, der ikke er farlige.

Når det gælder en pappresser, må unge, der er fyldt 15 år og gået ud af 9. klasse, gerne fylde affald i presseren, men de må ikke tømme den, rengøre den eller tænde for strømmen.

Bliver taget godt imod

De frivillige i Jobpatruljen bliver generelt taget godt imod og oplever, at arbejdsgiverne er nysgerrige på reglerne og spørger ind til, hvordan de kan gøre forholdene bedre for deres ungarbejdere.

Flere arbejdsgivere har derfor bedt om flere eksemplarer af den guide til fritids- og studiejob, vi deler ud, så de kan holde sig opdateret på reglerne til gavn for ungarbejderne.

Bedre at gå på arbejde

Jobpatruljen i det midt- og vestjyske sætter denne gang fokus på, hvilke barrierer der kan være for, at flere unge får et fritidsjob.

Regeringen kom den 3. maj 2024 med et udspil om fritidsjob. Satsningen skal mindske barrierer, så unge får bedre mulighed for at tage et fritidsjob og derigennem oplever at være på en arbejdsplads med alle de erfaringer, det giver.

Jobpatruljen mener, at hvis flere unge skal have et fritidsjob, skal det også være bedre for de unge at gå på arbejde. Arbejdsmiljølovens beskyttelsesniveau for unges arbejde skal fortsat være højt, så de unge ikke kommer hverken fysisk eller psykisk til skade på arbejdet. Selvom forholdene er blevet bedre på flere punkter, halter det nemlig stadig gevaldigt på andre.

I 2023 talte Jobpatruljen med mere end 3.000 fritidsjobbere i hele landet. Resultaterne viste, at mere end 8 ud af 10 (82,7 procent) af de unge 13-17-årige havde oplevet brud på én eller flere regler i deres fritidsjob, og andelen har ligget højt de seneste ti år. 

Læs mere om Jobpatruljen på www.jobpatruljen.dk

 _______________

Kontakt 

Ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske Mia Kempf, direkte: 2764 3227.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.