Af Dorthe Pia Hansen, Byrådsmedlem og kandidat til Byrådet for Socialdemokratiet i Holstebro Kommune
Fremtidens ældrepleje har brug for nytænkning, udvikling og samarbejde.
Vi har brug for at gøre noget anderledes ved lokalt at nedsætte en arbejdsgruppe med pårørende, Ældrerådet, FOA, medarbejdere, forvaltning, politikere m.fl. for sammen at sætte en ny retning for den fremtidige ældrepleje. En arbejdsgruppe, der skal diskutere og have fokus på borgerens behov, værdighed og omsorg i plejen. De skal diskutere vejen til at sikre vores ældre borgere mere tryghed, hvor der er tid til omsorg. De skal diskutere, hvordan vi bekæmper ensomhed og styrker livskvaliteten hos vores ældre.
De skal sammen diskutere, hvordan vi sikre, at der er gode og veluddannede medarbejdere til at løse de mange vigtige opgaver i fremtidens ældrepleje. De skal diskutere, hvordan vi fastholder og rekruttere medarbejder ind på ældreområdet. Hvordan sikre vi, at vi har gode arbejdspladser, hvor medarbejderne trives og ikke bliver syge. De skal diskutere, hvordan vi organisere ældreplejen og visitationen. De skal diskutere, hvordan vi fastholder og rekruttere dygtige og anerkendende ledere. Opgaverne kan være mange. Men én ting er sikkert – vi skal gøre noget anderledes, og vi skal gøre det NU.
Idéerne og evt. løsningerne skal vokse nedefra – fra hverdagen. Vi skal turde gøre noget andet, end vi gjorde i går.
Kun ved samarbejde kan vi skabe og udvikle fremtidens ældrepleje.
Det er ingen tvivl om, at vilkårene er blevet svære. Der har årene igennem været omstruktureringer og alt for mange krav om dokumentation. Demografien stiger – vi får færre unge og flere ældre. De ældre er mere komplekse, når de i dag kommer på plejehjem end tidligere. Arbejdspresset giver flere sygefraværsdage. Det er svært at rekruttere uddannet personale. Det er svært at skaffe vikarer for de fastansatte.
Jeg tror på, at dygtige, anerkendende og nærværende ledere, der har tillid til medarbejdernes indsats, gør velfærden bedre. Vi vil have en ældrepleje, hvor mennesker trives. Det er mødet mellem borgerne og medarbejderne, der er et vigtigt omdrejningspunkt i velfærdssamfundet. Det er mødet mellem borgerne og medarbejderne velfærden skabes. Medarbejderne har brug for tid og handlerum til at sikre høj kvalitet i mødet med borgerne.
Og ja, nogle vil sikkert sige, at det er os politikere, de har valgt, der er ansvarlige for at opstille konkrete målsætninger, kvalitetskrav og udstikke den politiske retning samt at foretage økonomiske prioriteringer.
Det er det også. Men hvis vi skal lykkes med at sikre velfærden og en anstændig ældrepleje i fremtiden, skal vi politikere have noget værdifuldt fakta. Vi skal lytte til dem, der arbejder på området, og dem der nyder godt af den samt deres pårørende.
Vi vil have en ældrepleje med omsorg og tryghed, for det har alle fortjent. Vores ældre har haft et langt liv - hvor de ældre har bidraget til fællesskabet. De fortjener bedre.
Vi har alle et fælles ansvar for at nytænke og udvikle vores ældrepleje, og derfor har vi selvfølgelig også brug for Christiansborgs hjælp til kommunerne. Vi har brug for den nødvendige økonomi til at realisere nye tiltag.
Denne artikel er et læserbidrag. Eventuelle holdninger og synspunkter tilhører forfatteren.