Tværfagligt samarbejde, mere systematik og større viden om medicin har reduceret risikoen for fejl og øget trygheden for både beboere, pårørende og medarbejdere.
Welschs Vej 17 i Holstebro huser et botilbud til voksne med psykiatrisk diagnose og/eller psykiske problemstillinger. Her lægges vægt på stabilitet, en meningsfuld hverdag og trivsel for beboerne. Her er trygt at være.
Nu er her endnu mere trygt. Bostedet har nemlig medvirket i et 2-årigt projekt, hvor formålet har været at øge patientsikkerheden. I hus 17 har projektet omhandlet arbejdsgangen omkring håndtering af beboernes PN-medicin - det vil sige medicin, som kan gives efter behov.
- Borgerne i psykiatrien har ofte et større forbrug af lægemidler end den øvrige befolkning, og samtidig kan de have mange psykiske og somatiske sygdomme. Sammen med et ofte lavt funktionsniveau betyder det, at medicinering er endnu vigtigere at have fokus på for denne gruppe af borgere end andre. forklarer Signe Dyekjær Skovsgaard, kommunens tovholder på projektet.
Varige forandringer
Det overordnede mål med projektet var at reducere antallet af medicinfejl. Og det er lykkedes ved at:
- Øge medarbejdernes viden om medicin, medicinhåndtering og bivirkninger
- Udvikle og implementere metoder og arbejdsgange for sikker medicinering
- Udvikle en kultur, hvor læring af fejl og utilsigtede hændelser er en fast del af arbejdet.
Under projektet har medarbejderne på tværs af faggrupper fået den nye viden og de nye arbejdsgange ind under huden. Det har skabt en varig forandring med større kvalitet og bedre trivsel for alle parter - beboere, medarbejdere og pårørende.
- Vi har fået en fælles viden og et fælles perspektiv og sprog på medicinering uanset vores forskellige faglige ståsteder. Vi er gået fra personlige "synsninger" til faglige vurderinger. Og det er blevet lettere at tale sammen om fejl og utilsigtede hændelser, fordi fokus er på, hvad vi kan lære af dem, fortæller Signe Dyekjær Skovsgaard.
Inspiration til andre
De gode resultater fra projektet er samlet i en erfarings-guide, som kan inspirere kommuner og botilbud i resten af landet til arbejdet med medicinsikkerhed på det specialiserede socialområde for voksne.
Projektet 'Medicinsikre botilbud' er gennemført i samarbejde med Dansk Selskab for Patientsikkerhed, KL, FOA og Socialpædagogerne. Udover Holstebro har kommunerne Assens, Frederikshavn, København, Norddjurs, Rebild, Ringkøbing-Skjern, Skive, Slagelse og Vesthimmerland deltaget.
https://www.holstebro.dk/nyheder/nyhed/medicinprojekt-har-medfoert-faerre-fejl-paa-botilbud-1?PID=18398&M=NewsV2&Action=1&NId=74960&NewsCategory=Nyheder&newscategorys=Nyheder,Socialomr%C3%A5det,Sundhed